To Się Przyda

wtorek, 10 grudnia 2013

ROLADA Z KURCZAKA Z MUSEM JABŁKOWO- CZRZANOWYM

Rolada z kurczaka z musem jabłkowym





Czas przygotowania 2 godziny

Składniki:

-1 kurczak ok 1,5 kg
-30 dag cielęciny
-3 łyżki rodzynek
-2 białka
-2 łyżki bułki tartej
-1/2 kajzerki
-1/2 szklanki mleka
-sól i pieprz
Mus:
-1 kg kwaśnych jabłek
-3 łyżki chrzanu
-1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, kroimy wzdłuż mostka, odcinamy skrzydła i szyję. Mięso oddzielamy od kości. Zaczynamy od udek, tak. żeby nie uszkodzić skóry. Płat mięsa solimy i pieprzymy z obu stron. Kajzerkę moczymy w mleku i odciskamy. Cielęcinę dwukrotnie mielimy. Dodajemy bułkę tartą i kajzerkę, opłukane rodzynki i pianę ubitą z białek. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i równomiernie rozkładamy na mięsie. Mięso zwijamy i obwiązujemy bawełnianą nicią. Wkładamy do foliowego rękawa. Wlewamy trochę wody i szczelnie zamykamy. Układamy mięso w brytfannie i pieczemy 70-80 minut w temp. 180 st.
Przygotowanie musu:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy razem ze skórką. Podlewamy 4 łyżkami wody i dusimy. Gdy się rozgotują, przecieramy przez sito i studzimy. Dodajemy miód, chrzan i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz