Strucla
z ciastem serowym i makiem
Składniki:
-10 dag pistacji
-2 opakowania po 25 dag masy makowej
-20 dag masła
-50 dag mąki
-1 proszek do pieczenia
-15 dag cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-2 jajka
-20 dag chudego twarogu
-1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina
-1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
-Pistacje siekamy i mieszamy z masą makową.
-Robimy ciasto:
Do miski wkładamy pół kostki masła startego na wiórki. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, przyprawę do wina, jajka i ser. Wszystko wyrabiamy mikserem na gładką jednolitą masę.
-Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą porcję rozwałkowujemy na pasek o wymiarach 35x10 cm. Wzdłuż pasków układamy porcję masy makowej. Ciasto sklejamy ponad nadzieniem, formując rolady. Splatamy je razem tak, aby powstał warkocz.
-Warkocz układamy na blasze, pieczemy 20 min w temperaturze 200 st i jeszcze 45 minut w temp. 170 st. W połowie pieczenia przykrywamy pergaminem.
Po upieczeniu topimy resztę masła i smarujemy nim gorącą struclę. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz