To Się Przyda

czwartek, 2 stycznia 2014

DESER BIAŁO-CZERWONY


Deser biało-czerwony

waniliowo-malinowy






Składniki na 4 porcje:

-45 dag mrożonych malin
-czubata łyżka cukru
-2 łyżki likieru pomarańczowego
-4 łyżeczki żelatyny
-1 laska wanilii
-szklanka mleka
-10 dag cukru pudru
-200 ml śmietany kremówki
-melisa do dekoracji

Przygotowanie:

-Maliny posypujemy cukrem, zalewamy likierem i rozmrażamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.Rozkrawamy laskę wanilii i wyjmujemy miąższ ze środka.
-Mleko gotujemy z rozkrojoną wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Powoli, nie przerywając ucierania, wlewamy do nich gorące mleko. Rozpuszczamy 2/3 żelatyny, dodajemy ją do masy i studzimy. Ubijamy kremówkę. Gdy krem zacznie gęstnieć, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy.
-Odkładamy do dekoracji kilka ładniejszych malin. Pozostałe owoce miksujemy i przecieramy przez sito. Podgrzewamy w rondlu 2 łyżki malinowego przecieru, dodajemy pozostałą rozpuszczoną żelatynę. Łączymy z resztą przecieru i lekko mieszamy.
-Pucharki napełniamy na przemian warstwą białego kremu i gęstniejącą masą malinową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ozdabiamy malinami i melisą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz