Sałatka ziemniaczana z pesto i serem pleśniowym
Składniki:
-6-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-ćwierć szklanki bulionu warzywnego
-2-3 łyżki wytrawnego białego wina
-15 dag niebieskiego sera pleśniowego
Sos:
-3 łyżki oleju
-2 łyżeczki pesto
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki śmietany
-2 łyżki serka homogenizowanego
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy w słupki i zalewamy bulionem wymieszanym z winem. Odstawiamy na kilka minut.
Pesto mieszamy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem śmietaną i serkiem.
Ziemniaki oprószamy pieprzem. Mieszamy z sosem i posypujemy pokrojonym w słupki serem pleśniowym.
Podajemy jako samodzielną przekąskę lub dodatek do smażonych ryb i mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz