Świderki z sosem tuńczykowym
Składniki:
-40 dag świderków
-15 dag czarnych oliwek bez pestek
-puszka tuńczyka w oleju
-5 filetów anchois
-2 łyżki kaparów
-marynowana czerwona papryka
-1/3 szklanki oliwy
-łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżki posiekanych listków z bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie:
Oliwki, kapary, anchois i tuńczyka miksujemy na jednolitą masę. Zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy oliwę. Masę przekładamy do miski. Dodajemy do niej paprykę pokrojoną w kostkę, bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. 2 łyżki wody z gotowania dodajemy do sosu i mieszamy. Makaron mieszamy z sosem, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty w ciepłe miejsce. Podajemy przybrany listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz