To Się Przyda

czwartek, 23 stycznia 2014

KARTOFLANKA Z KIEŁBASĄ

Kartoflanka to zupa zwyczajna, ale w Polsce lubiana i często gotowana. W każdym domu trochę inaczej.

Kartoflanka wyborna z kiełbasą





Składniki:

-70 dag ziemniaków
-6 szklanek buliony (może być z kostki)
-2 marchewki
-por i kawałek selera korzeniowego
-15 dag chudego wędzonego boczku
-25 dag cienkiej kiełbasy
-2 łyżki oleju
-łyżeczka majeranku
-szczypta gałki muszkatołowej
-2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w talarki, por w cienkie plasterki, seler w słupki, a ziemniaki w kostkę. Na patelni wytapiamy pokrojony boczek, dodajemy wszystkie warzywa i mieszając smażymy ok. 20 min. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą i gałką. Po ściągnięciu osłonki kiełbasę smażymy na suchej patelni i przekładamy do zupy. Zagotowujemy wszystko. Przed podaniem posypujemy natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz