To Się Przyda

poniedziałek, 13 stycznia 2014

GOLONKA Z SZYNKOWARU

Kiedyś golonka prasowana była dobra bo na kartki, ta z szynkowaru jest wyśmienita. Teraz wiem co jem.

Golonka z szynkowaru




Składniki:

-1 kg golonki
-przyprawy
-sól i żelatyna.

Przygotowanie:

Golonkę myjemy i wyjmujemy kość. Kroimy ją na dwie części. Mięso nacieramy solą i przyprawami.
Do szynkowaru wkładamy jedną część golonki skórą do dołu i posypujemy żelatyną. Drugą część wkładamy skórą do góry. Dobrze wszystko ugniatamy i dociskamy klamrą.
Do garnka wkładamy ściereczkę na nią szykowar i do 3/4 szynkowara zalewamy wodą. Gotujemy 1.5 godziny. 
Studzimy i na 10 godzin wstawiamy do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy klamrę, odwracamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą a golonka wyjdzie nam sama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz