Lumache (makaron kolanka) w sosie pomidorowym
Składniki:
-40 dag dużych kolanek
-70 dag dojrzałych pomidorów
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanej bazylii
-4 łyżki oliwy
-cukier, sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy obrany czosnek na brązowo, dodajemy łyżkę bazylii, pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 20 minut). Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i resztą bazylii. Ugotowany al dente makaron wrzucamy do garnka z sosem i, mieszając chwilę podgrzewamy. Przekładamy do ogrzanej wazy i natychmiast podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz