Westfalska
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
-1 ka ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-3/4 szklanki rosołu (może być z kostki)
-4 łyżki białego octu winnego
-łyżka ostrej musztardy
-2 cebule
-pęczek szczypiorku
-3-4 łyżki oleju słonecznikowego
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Rosół podgrzewamy, przyprawiamy octem, musztardą, solą i pieprzem. Szczypiorek i cebulę drobno kroimy. Jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Polewamy ciepłym rosołem, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na kilka minut, żeby wchłonęły rosół. Dodajemy olej, cebulę i szczypiorek. Wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Ta sałatka jest doskonałym dodatkiem do gotowanych mięs i ryb oraz śledzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz