To Się Przyda

sobota, 4 stycznia 2014

PSTRĄG DUSZONY

Pstrąg duszony

z sałatką i ziemniakami





Składniki na 1 porcję:

-1 mała marchewka
-1 gałązka selera naciowego
-1 cebula
-100 ml białego wina
-2 łyżki soku z cytryny
-sól i 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
-1 pstrąg ok.35 dag
-1 plasterek cytryny
-1 listek laurowy
-20 dag ziemniaków
-15-15 dag pomidorków
-1 łyżka octu winnego 1-2 łyżki oleju
-5 dag roszponki
-1 łyżeczka posiekanej natki

Przygotowanie:

-Marchewkę i seler kroimy na kawałki, a cebulę na ćwiartki. Na dużej patelni zagotowujemy 400 ml wody z winem, sokiem z cytryny, selerem i 3 ćwiartkami cebuli. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy 4 minuty pod przykryciem na małym ogniu.
-Pstrąga płuczemy. Do środka wkładamy plasterek cytryny i listek laurowy. Lekko solimy. Wkładamy do wywaru, przykrywamy i gotujemy 115-20 minut. W połowie gotowania odwracamy rybę.
-Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki kroimy w plasterki. Odłożoną ćwiartkę cebuli siekamy, mieszamy z octem winnym, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z olejem. Sosem skrapiamy roszponkę i pomidory. Rybę wyjmujemy z wywaru. 
Podajemy z ziemniakami i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz