To Się Przyda

piątek, 10 stycznia 2014

MEDALIONY ZIOŁOWE

Medaliony ziołowe ze schabu





Składniki:

-1 kg schabu bez kości
-4 łyżki oliwy
-2 łyżki masła
-2-3 ząbki czosnku
-czubata łyżka ziół prowansalskich
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-pół szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
-łyżka mąki
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Zioła rozcieramy na proszek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy na kotlety, rozbijamy, nadając i okrągły kształt. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy połową ziół zmieszanych z łyżką natki pietruszki i 2 łyżkami oliwy. Przykrywamy i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki. 
Oprószamy mąką i smażymy z obu stron. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy masło, rozgrzewamy, podsmażamy ma nim czosnek i resztę ziół. Po chwili wlewamy podgrzany bulion lub wino i mieszając zagotowujemy.
Wkładamy kotlety, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Pod koniec wsypujemy pozostałą natkę.
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz