Medaliony ziołowe ze schabu
Składniki:
-1 kg schabu bez kości
-4 łyżki oliwy
-2 łyżki masła
-2-3 ząbki czosnku
-czubata łyżka ziół prowansalskich
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-pół szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
-łyżka mąki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Zioła rozcieramy na proszek. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy na kotlety, rozbijamy, nadając i okrągły kształt. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy połową ziół zmieszanych z łyżką natki pietruszki i 2 łyżkami oliwy. Przykrywamy i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki.
Oprószamy mąką i smażymy z obu stron. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy masło, rozgrzewamy, podsmażamy ma nim czosnek i resztę ziół. Po chwili wlewamy podgrzany bulion lub wino i mieszając zagotowujemy.
Wkładamy kotlety, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Pod koniec wsypujemy pozostałą natkę.
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz