Pieczeń wieprzowa
w jabłkowej skorupce:
Składniki:
-2,5 kg szynki wieprzowej
-sól i pieprz
-3 cebule
-3/4 litra bulionu warzywnego
-3 tosty
-1 jabłko
-1 żółtko
-5-10 dag galaretki z pigwy
-pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
-Mięso nacieramy solą i pieprzem. Dwie cebule kroimy na ćwiartki. Na blasze układamy mięso i pokrojone cebule. Pieczemy 2 i pół godziny w temp. 180 st. Co jakiś czas polewając bulionem.
-Siekamy jedną cebulę. Od tostów odkrawamy skórkę, a miąższ kruszymy. Jabłko kroimy w małą kostkę. Dodajemy pokruszone tosty, żółtko, galaretkę z pigwy, cynamon i posiekaną cebulę.
-Masę rozkładamy na mięsie na 40 minut przed końcem pieczenia.
Gotową pieczeń układamy na półmisku. Można udekorować natką, plasterkami jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz