Sałatka z mortadelą i brokułami:
Składniki:
-20 dag krótkiego makaronu ( świderki, rurki, muszelki)
-20 dag mortadeli
-10 dag czarnych oliwek bez pestek
-20 dag brokułów
-2 łodygo selera naciowego
-3 ogórki konserwowe
-pęczek natki pietruszki
-łyżka oliwy
Sos:
-4 łyżki majonezu
-mały pojemnik jogurtu naturalnego
-łyżka soku z cytryny
-łyżeczka cukru
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki i przygotowujemy na półmiękko . Obrane z włókien łodygi selera kroimy w cienkie plasterki, ogórek w półplasterki, a mortadelę w paski. Ugotowany i ostudzony makaron mieszamy z oliwą, a gdy całkowicie ostygnie mieszamy z mortadelą, warzywami, oliwkami, posiekaną natką i sosem przygotowany z podanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz