Marynowane kotlety z karkówki
Składniki:
-1 kg karkówki bez kości
Marynata:
-pół szklanki oleju
-3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-ćwierć szklanki octu winnego
-łyżka sosu tabasko
-3 łyżki jasnego sosu sojowego
-po pół łyżki posiekanych listków rozmaryny i tymianku albo pół łyżeczki suszonych ziół
Przygotowanie:
Składniki marynaty starannie mieszamy.
Mięso kroimy na plastry o grubości 2-2,5 cm, delikatnie rozbijamy. Wkładamy do marynaty, mieszamy, by modła wniknąć we wszystkie porcje.Dokładnie przykrywamy i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki. Następnie smażymy na patelni lub pieczemy na grillu , po 7-10 minut z każdej strony. W czasie smażenia skrapiamy je marynatą.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, sosem morelowym i kwaszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz