Pyszne kruche babeczki z kremem. Łatwe w w wykonaniu i piękne jako dekoracja.
Babeczki
Składniki:
Ciasto:
-25 dag mąki
-10 dag masła
-małe jajko lub tylko żółtko
-szczypta soli
Krem:
-szklanka mleka
-2 żółtka
-łyżka mąki ziemniaczanej
-cukier waniliowy
-2-3 łyżki cukru
Do przybrania:
-owoce sezonowe lub z kompotu
Przygotowanie:
Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i dobrze schładzamy w lodówce. Po wyjęciu wylepiamy nim dość cienko foremki do babeczek. Pieczemy na złoty kolor w mocno nagrzanym piekarniku. Gdy przestygną, wyjmujemy je z foremek.
WW kubku starannie mieszamy lub miksujemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotowujemy i mieszając wlewamy do masy jajecznej. Gładką masę gotujemy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż wystygnie. Wtedy napełniamy nim wystudzone babeczki i dekorujemy świeżymy owocami lub z kompotu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz