Szarlotka
Składniki:
-1 i 1/2 szklanki mąki
-1 i 1/2 szklanki cukru
-1 i 1/2 szklanki kaszy manny
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok. 7 jabłek
-3 łyżki cukru
-1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy. Nie przejmujemy się tym, że ciasto będzie miało sypką postać. Dzielimy je na 3 części.
Jabłka myjemy, obieramy, trzemy na tarce i dużych otworach. Dusimy razem z cukrem ok. 10 minut.
Na dno tortownicy wysmarowanej margaryną lub masłem wsypujemy pierwszą część ciasta, a na nią pierwszą cześć jabłek.
Następnie znów przysypujemy ciastem. Tak należy postępować trzy razy. Na wierzchu powinna być ostatnia sypka część ( 3 warstwy sypkie, 2 jabłek).
Masło chłodzimy w lodówce, potem trzemy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta.
Szrlotkę pieczemy ok. 45 minut w piekarniku o temp. 180*C.
Po upieczeniu można posypać ją cukrem pudrem i udekorować. Można podawać na ciepło i zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz