Świetnie smakują z czystą zupą.
Paszteciki wieprzowe
Składniki:
Ciasto:
-50 dag mąki
-70 dag
-25 dag masła
-2 jajka
-sól
Nadzienie:
-czerstwa bułka
-70 dag wieprzowiny
-20 dag boczku wędzonego
-jajko
-3 szalotki
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-przyprawa do pasztetu
Tłuszcz i żółtko
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie. Dodajemy masło, sól, jajka i 2 łyżki wody. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i na 2 godziny wkładamy do lodówki.
Bułkę moczymy w letniej wodzie i wyciskamy. Boczek i wieprzowinę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Szalotkę i czosnek kroimy. Mieszamy jajko, bułkę, sól i pieprz. Dodajemy przyprawę do pasztetu i wszystko dodajemy do mięsa. Wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na placki grubości 5 mm. 4 formy natłuszczamy, wykładamy 4 plackami i nadzieniem. Przykrywamy pozostałymi plackami. Dociskamy i smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200*C ok. 70 minut. Przed podaniem paszteciki kroimy na pół.
Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na placki grubości 5 mm. 4 formy natłuszczamy, wykładamy 4 plackami i nadzieniem. Przykrywamy pozostałymi plackami. Dociskamy i smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200*C ok. 70 minut. Przed podaniem paszteciki kroimy na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz