Zapałeczki z serem i anchois
źródło:gazeta
Składniki:
-arkusz mrożonego ciasta francuskiego
-15 dag startego sera koziego
-łyżka kminku
-puszka anchois
-surowe żółtko
-sól i pieprz
-15 dag startego sera koziego
-łyżka kminku
-puszka anchois
-surowe żółtko
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Na prostokątnej blaszce rozkładamy rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Ostrym nożem nacinamy ciasto, tworząc podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których ciasto po upieczeniu będzie łamane.
Fileciki anchois tniemy na cienkie paseczki. Najpierw całe ciasto posypujemy serem, potem tylko połowę kminkiem. Posypujemy ciasto solą i pieprzem. Na połowie bez kminku rozkładamy paski filecików i oprószamy je pieprzem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C, aż ciasto nabierze jasnozłotej barwy. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto. Gdy wystygnie, łamiemy je na zapałeczki wzdłuż naciętych linii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz