Nadziewana polędwica
Składniki:
-60 dag polędwicy wołowej, od grubszego końca
-sól i pieprz
-4 suszone pomidory
-8 małych szalotek
-6 liści laurowych
-2 łyżki wytrawnego wermutu
-250 ml bulionu
-60 dag obranych ziemniaków
-2 łyżki oliwy
-1 łyżka ziaren sezamu
-150 g śmietany
Przygotowanie:
Polędwicę myjemy, oczyszczamy z błon, nacinamy wzdłuż i nacieramy solą i pieprzem.
Pomidory kroimy w kostkę. Szalotki obieramy, siekamy i mieszamy z pomidorami i faszerujemy mięso. Polędwicę spinamy wykałaczkami i obsmażamy na tłuszczu. Wlewamy wermut, potem bulion i dusimy ok. 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200*C. Ziemniaki kroimy na pół i układamy na natłuszczonej blasze. Smarujemy je oliwą, posypujemy solą i sezamem. Pieczemy 30-40 minut.
Mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut.
Sos po duszeniu mięsa zagotowujemy ze śmietaną i doprawiamy. Podajemy z ziemniakami, sosem i np. brokułem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz