Krem serowy z brzoskwiniami
Składniki:
-2 łyżki grappy
-4 łyżki rodzynków
375 ml mleka
-4 brzoskwinie
-starta skórka z cytryny
4 dag twarożku
4 łyżki cukru
-4 dag kaszy manny
6 łyżek likieru brzoskwiniowego
-4 łyżki soku z cytryny
-liść mięty
Przygotowanie:
Grappę podgrzewamy, dodajemy rodzynki i moczymy kilka godzin. Mleko zagotowujemy ze skórką z cytryny.
Najpierw wsypujemy cukier, a następnie kaszę mannę i mieszamy cały czas. Garnek zdejmujemy z ognia. Grysik odstawiamy na 4 minuty. Żółtko ubijamy z sokiem z cytryny i dodajemy do kaszy.
Brzoskwinie nacinamy na krzyż, parzymy i obieramy ze skórki.
Miąższ kroimy w cząstki. Podgrzewamy likier brzoskwiniowy. Dodajemy brzoskwinie i dusimy ok. 2 minut.
Twarożek najpierw mieszamy z rodzynkami, a następnie z grysikiem. Dodajemy duszone brzoskwinie. Dekorujemy miętą
przygotowanie:80 minut
Porcja zawiera ok. 240 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz