Pasta piri - piri obficie jest doprawiona czosnkiem i pieprzem. Do nadzienia możemy dodać 2 łyżki pikantnego keczupu.
Kotlety mielone z pastą
Składniki:
-25 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
-25 dag mielonego mięsa z indyka
-2 jajka
-płaska łyżka bułki tartej
-sól
Pasta:
-5 marynowanych czerwonych papryczek piri - piri
-3 marynowane zielone papryczki peperoni
-5 ząbków czosnku
-pół pęczka natki pietruszki
-pieprz mielony
Dodatkowo:
gęsty jogurt naturalny
-bułka tarta
-olej do smażenia
Przygotowanie:
-Mięso mielone mieszamy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
-Papryczki osączamy z zalewy. Czosnek obieramy. Natkę pietruszki płuczemy i otrząsamy z wody. Papryczki, czosnek i natkę drobno siekamy i mieszamy ze sporą szczyptą pieprzu.
Mięso wyjmujemy z lodówki, dzielimy je na 6 równych części i formujemy kule, które spłaszczamy. Na środku każdego placka kładziemy porcję pasty paprykowej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju.
Podajemy z ryżem i jogurtem naturalnym.
Przygotowanie:20 minut, porcja:310 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz