Ciasto z jabłek to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej lubianych wypieków.
Szybki jabłecznik
Składniki:
-5 jajek
-szczypta soli
-szklanka cukru
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-cukier waniliowy
-3 łyżki proszku do pieczenia
-7 jabłek
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, po czy delikatnie mieszamy.
Na końcu dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z 1/2 łyżeczki mąki pszennej.
3/4 ciasta wylewamy na blachę.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Układamy je na cieście i zalewamy pozostałym ciastem.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz