Zapiekanki z grzybami
Składniki:
-15 dag mąki
sól i świeżo zmielony pieprz
-3 jajka
-10 dag masła
-1 cebula
-20 dag grzybów (mogą być pieczarki)
-1 łyżka masła
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-50 ml mleka
-100 g śmietany
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, szczyptę soli, jajko, 7 dag masła i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Duże grzyby siekamy, a małe kroimy na pół.
Resztę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i przygotowane grzyby. Dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. 4 nieduże foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem.
Mleko, śmietanę i 2 jajka mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z grzybami i dodajemy szczypiorek. Nadzienie wykładamy na ciasto w foremkach.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 189*C ok. 30 minut.
Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem
Przygotowanie ok. 50 minut. 1 porcja ok. 340 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz