Kapusta faszerowana mięsem
Składniki:
-główka kapusty
-70 dag mielonego mięsa
-jajko i cebula
-łyżka tartej bułki
-pęczek koperku
-pół pęczka natki
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-majeranek, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę, ok 1,5 kg czyścimy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, wkładamy kapustę i gotujemy 20 minut. Zioła siekamy. Cebulę obieramy, trzemy na tarce, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, koncentratem, bułką, koperkiem i natką. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
-Podgotowaną kapustę wyjmujemy do dużej miski. Układamy ją tak aby głąb był na dole. Liście delikatnie odchylamy, a najmniejsze ze środka wycinamy. Farszem przekładamy liście. Kapustę układamy na lnianej ściereczce, rogi podnosimy do góry i zawijamy. Wkładamy do wywaru z gotowania kapusty. Przykrywamy i gotujemy godzinę. Kapustę wyjmujemy ze ścierki, kładziemy na półmisek, kroimy na porcje i polewamy sosem
Przygotowanie: 40 minut, gotowanie: 80 minut, porcja: 340 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz