Sałatka z cykorii z daktylami
Przygotowanie 15 minut, porcja zawiera ok. 220 kcal
Składniki:
-2 cykorie
-2 łyżki octu
-sól i pieprz
-2 łyżki oleju orzechowego
-5 dag roszponki
-6 cienkich plastrów wędzonego boczku
-12 daktyli
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-2 łyżki mandarynek z puszki
Przygotowanie:
Liście cykorii kroimy na pół, usuwamy głąb i ukośnie kroimy w paski. Przekładamy do miski. Ocet mieszamy z solą, pieprzem i olejem orzechowym, by powstał sos. Sosem polewamy cykorię i odatawiamy na ok. 10 minut.
Plastry boczku kroimy ukośnie na pół. W każdy kawałek boczku zawijamy daktyla i spinamy wykałaczką. Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim koreczki. Mandaryni osączamy z zalewy.
Owoce i roszponkę mieszamy z cykorią. Sałatkę wykładamy na talerze, na każdej porcji kładziemy po trzy daktyle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz