To Się Przyda

czwartek, 30 października 2014

KURCZAK PO KAJEŃSKU


Naturalny z aromatyczną paprykowo - ziołową pastą.

Kurczak po kajeńsku


Składniki:

-kurczak o wadze ok. 2 kg
-5 ząbków czosnku
-łyżka pieprzu Cayenne
-łyżka słodkiej papryki
-2 łyżki suszonego oregano
-1/2 łyżeczki nasion kolendry
-sok z całej cytryny
-4 łyżki oleju
-sól i pieprz

Przygotowanie:

- Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Nasiona kolendry lekko tłuczemy, np. trzonkiem noża. Czosnek mieszamy w miseczce na pastę z kolendrą, pieprzem Cayenne, szczyptą soli oraz ze świeżo zmielonym pieprzem.
-Kurczaka płuczemy. Przekrawamy go wzdłuż kręgosłupa na pół. Nacieramy go z zewnątrz i od środka pikantną pastą. Kurczaka układamy na dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy ok. 60 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
Wyjmujemy i kroimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i zieloną sałatą z sosem winegret.

Przygotowanie: 20 minut, pieczenie: ok. 60 minut.
porcja:460kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz