To Się Przyda

wtorek, 14 października 2014

BULION WOŁOWY Z KLUSKAMI


Bulion wołowy z kluskami


Składniki:

-50 dag wołowiny na rosół
-włoszczyzna
-sól
-2 cebule
-2 liście laurowe
-łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-20 dag zielonego groszku
Kluski:
8 dag mąki
-sól
-150 ml mleka
-2 jajka
-łyżeczka chili

Przygotowanie:

Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Włoszczyznę czyścimy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
-Warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i łyżeczkę soli dodajemy do mięsa, zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut.
-Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkami, chili i szczyptą soli na gładkie ciasto. Smażymy naleśniki. Rolujemy je, kroimy zrolowane na plastry i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Bulion przecedzamy, dodajemy groszek i gotujemy ok. 5 minut. Kluseczki zalewamy bulionem i podajemy . Możemy udekorować paseczkami papryczki chili i zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz