To Się Przyda

środa, 5 lutego 2014

CANNELLONI PO BOLOŃSKU

Lazanie, cannelloni i inne makarony faszerowane to włoska klasyka.. Są one znakomite, ale nie da się ukryć, bardzo pracochłonne.
To cannelloni zrobiłam z płatów ciasta, a nie z gotowych rurek, dlatego ,że ten sposób jest zdecydowanie łatwiejsza i niezawodna metoda. Gotowe rurki często pod czas gotowania i wyjmowania uszkadzają się, a nadziewanie ich jest trudniejsze niż smarowanie płatów farszem. Możemy też farsz zawinąć w podgotowane suszone płaty ciasta na lazanie.

Cannelloni po bolońsku





Składniki:

Ciasto na makaron:( można użyć gotowych cannelloni lub płatów lazanii)
-2 szklanki mąki pszennej
-2 żółtka
-3 jajka
-3 łyżki oliwy
-szczypta soli
do posypania:
-5 łyżek parmezanu
Nadzienie:
-60 dag mielonego misa wieprzowo-wołowego
-3 cebule
-2 marchewki
-2-3 łodygi selera naciowego
-2 szklanki przecieru pomidorowego
-100 ml białego wina
-100 ml oliwy
-2 łyżki posiekanego rozmaryny
-2 goździki
-sól o pieprz
Beszamel:
3 szklanki mleka
-po 3 łyżki mąki pszennej i masła
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, żółtka, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 10 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kwadrat o boku 8 cm i grubości ok 1 mm. Gotujemy każdy z osobna przez 2 minuty w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i układamy na lnianej ściereczce.
Warzywa myjemy i obieramy. Marchew trzemy na tarce z dużymi oczkami. Seler szatkujemy. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Wkładamy do niej mięso i smażymy dalej, rozdrabniając grudki. Dodajemy marchew, seler, sos pomidorowy, wino, rozmaryn i goździki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Studzimy i wyjmujemy goździki.
Roztapiamy masło na sos. Dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę mieszając. Powoli wlewamy mleko , cały czas ubijając rózgą, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na płaty makaronu nakładamy nadzienie, zwijamy w rurki (gotowy makaron nadziewamy farszem), układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Podajemy posypane parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz