Roladki mięsno- ziemniaczane
przygotowanie-1 godzinę i 20 minut
dość trudne w przygotowaniu
Składniki:
-75 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-30 dag mielonego mięsa wieprzowego
-20 dag mielonej cielęciny
-2 jajka
-5 dag bułki tartej
-3 żółtka
-10 dag mąki
-pęczek natki pietruszki
-starta gałka muszkatołowa
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięsa starannie mieszamy z jajkami, bułką tartą i 1/3 szklanki wody. Dodajemy posiekaną natkę. Wyrabiamy i doprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Gdy całkowicie ostygną, łączymy je z żółtkami i mąką. Solimy i szybko wyrabiamy ciasto. Z masy mięsnej formujemy wałek o średnicy ok. 5 cm. Układamy go na cieście ziemniaczanym rozwałkowanym na placek o takiej samej długości jak mięsny wałek. Mięso zawijamy w ciasto i sklejamy brzeg. Od razu kroimy roladę w plastry grubości 1 cm. Obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sezonową surówką i pikantnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz