To Się Przyda

piątek, 7 lutego 2014

FRYTKI- ŻEBY NIE OCIEKAŁY TŁUSZCZEM





Co zrobić, żeby domowe frytki były nietłuste, chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie?
Trzeba je smażyć w dwóch etapach.
-Najpierw trzeba pokroić ziemniaki na możliwie równe części(przydatna jest maszynka do robienia frytek), zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, starannie je osuszyć (najlepiej zawijając w ściereczkę)
-Następna czynność to blanszowanie w gorącym tłuszczu. Wkładamy je więc do tłuszczu nagrzanego do ok. 160 st. i smażymy 5-8 minut,żeby się nie zrumieniły, po czym wyjmujemy i osączamy na potrójnie złożonym papierowym ręczniku.
-Na koniec podgrzewamy tłuszcz do 180 st., drugi raz wkładamy frytki i smażymy 3-4 minuty, jeśli lubimy złociste, a 4-5 minut jeśli wolimy zrumienione. Znowu osączamy na papierowym ręczniku i szybko podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz