Azjatycki z kurczakiem
Składniki:
-25 dag azjatyckiego makaronu jajecznego
-50 dag filetów z piersi kurczaka, pęczek dymki
-2 ząbki czosnku
-kawałek świeżego imbiru
-1-2 suszone papryczki chili
-5-6 łyżek oleju arachidowego
-3 łyżki sosu sojowego
-1-2 łyżki soku z cytryny
-sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w 2 litrach posolonej wody i odcedzamy. Mięso kroimy w paski. Dymkę kroimy w talarki. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy. Chili rozcieramy. Na dużej patelni lub w woku mocno rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy 2-3 minuty energicznie mieszając.Wkładamy mięso z całą zawartością patelni do naczynia, a na patelnię wlewamy resztę oleju i przesmażamy dymkę, imbir, czosnek oraz chili. Następnie wkładamy makaron i smażymy 1 minutę mieszając. Do makaronu wkładamy mięso, polewamy sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz