Cielęce zrazy zawijane z fasolką szparagową
Składniki:
-70 dag mięsa cielęcego z udźca lub górki
-25 dag zielonej fasoli szparagowej, może być mrożona
-15 dag boczku wędzonego w cienkich plasterkach
-czerwona papryka
-cebula
-3/4 szklanki bulionu z kostki drobiowej
-3 łyżki keczupu
-4 łyżki oleju
-łyżeczka masła
-3 łyżki mąki pszennej
-pół łyżeczki tymianku
-po sproszkowanej słodkiej papryki i soli czosnkowej
-sól
-15 dag boczku wędzonego w cienkich plasterkach
-czerwona papryka
-cebula
-3/4 szklanki bulionu z kostki drobiowej
-3 łyżki keczupu
-4 łyżki oleju
-łyżeczka masła
-3 łyżki mąki pszennej
-pół łyżeczki tymianku
-po sproszkowanej słodkiej papryki i soli czosnkowej
-sól
Przygotowanie:
Mięso myjemy,osączamy, kroimy w plastry i rozbijamy.
Oczyszczoną i opłukaną fasolę gotujemy przez ok 3 min w osolonej wodzie i osączamy.
Paprykę myjemy i kroimy w paski. Mąkę mieszamy z solą czosnkową, tymiankiem oraz sproszkowaną papryką. Część soli i papryki zostawiamy do oprószenia mięsa.
Mięso oprószamy papryką i solą czosnkową, przykrywamy plastrami boczku i smarujemy keczupem.Na każdym zrazie układamy po 4-5 strąków fasoli oraz 3 paseczki papryki. Plastry mięsa ciasno zwijamy i obwiązujemy bawełnianą nicią. Obtaczamy w mące z przyprawami i obsmażamy na 3 łyżkach oleju.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Lekko ją rumienimy na pozostałym oleju z dodatkiem masła.Oprószamy pozostałą mąką, mieszamy z chłodnym bulionem i dodajemy do mięsa.
Zrazy dusimy na małym ogniu ok. 40 minut. Podajemy z ziemniakami i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz