Nogi indycze w rozmarynie
Przygotowanie: 10 minut, macerowanie: 20 minut, pieczenie: ok. 1.5 godziny
kaloryczność: 194 kcal jedna porcja
Składniki na 4 porcje:
-4 nogi indycze
-1 cebula pokrojona w talarki
-4 gałązki świeżego rozmarynu lub jedna suszona
-płaska łyżeczka soli
-pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
-łyżka oliwy z oliwek
-łyżka soku z cytryny
-3-4 łyżki wody
Przygotowanie:
Nogi indycze myjemy i nacinamy ścięgna wokół główki stawu. Nogi indycze mają bardzo grube ścięgna. Aby mięso dobrze się upiekło i odchodziło od kości, należy przeciąć ścięgna bardzo ostrym nożem przy samej główce kości. Jeśli to konieczne, można pomóc sobie tłuczkiem lub tasakiem.
Mieszamy listki rozmarynu z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smarujemy tym nogi i odstawiamy w naczyniu żaroodpornym na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Na dno naczynia wlewamy 2 łyżki wody, uważając by nie spłukać przypraw z mięsa. Wkładamy cebulę i przykrywamy.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. godziny pod przykryciem, od czasu do czasu, polewamy sosem. Ewentualnie dolewamy 2-3 łyżki wody.
Pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia. Polewamy powstałym sosem i podajemy.
Nogi indycze najlepiej podać z sałatą skropioną oliwą i cytryną oraz ziemniakami. Koniec kostki można okręcić paskiem folii aluminiowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz