Rafaello
Składniki:
-duża paczka herbatników
-20 dag wiórków kokosowych
-opakowanie cukru waniliowego
-25 dag masła roślinnego
-3/4 szklanki cukru
-1/2 l mleka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-budyń waniliowy
-2 żółtka
Polewa kakaowa:
-1/3 kostki masła
-1/2 szklanki cukru
-czubata łyżka kakao
-2 łyżki wody
Przygotowanie:
-Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje i studzimy.
-Masło miksujemy, dodając po łyżce chłodnej masy budyniowej. Wsypujemy wiórki kokosowe (trochę zostawiamy do posypanie wierzchu), mieszamy.
-Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Nakładamy na nią masę i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników. Są to 3 warstwy herbatników więc krem trzeba podzielić na 3 części.
-Składniki do polewy dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzamy ją na cieście, a następnie oprószmy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz