Roladki cielęce z figami
Składniki:
-70 dag sznyclówki lub górki cielęcej bez kości
-6 dojrzałych fig
-3 plastry szynki parmeńskiej
-2 łyżki porto
-2 łyżki masła
-łyżka oliwy
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Figi płuczemy i kroimy w plasterki grubości 1 cm. Plasterki szynki kroimy na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy na 6 plastrów. Kładziemy na nich po plasterku szynki i figi. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem, a następnie przekładamy do ogrzanego naczynia. Na patelnię wlewamy porto i zagotowujemy, mieszając drewnianą łyżką. Powstałym sosem polewamy rolady. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz