Czarcie zrazy
Składniki:
-80 dag szynki wieprzowej
-15 dag boczku
-2 małe cebule
-kilka jagód jałowca
-2 liście laurowe
-2 szklanki serwatki
-2 łyżki oleju
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Kroimy mięso w plastry, zbijamy tłuczkiem i moczymy w serwatce przez 2 godz., po czym osuszamy ściereczką i posypujemy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa kładziemy talarek cebuli, 1-2 jagody jałowca, kawałek liścia laurowego i przykrywamy plastrem boczku. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Układamy u natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, smarujemy olejem, podlewamy połową szklanki wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. Co jakiś czas przewracamy
Najlepiej podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i marynowaną cebulą lub surówką z pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz