To Się Przyda

poniedziałek, 24 lutego 2014

PLACKI Z KAPUSTĄ

Placki z kapustą





przygotowanie- 1 godzinę i 45 minut
dość trudne w przygotowaniu

Składniki:

-75 dag obranych ziemniaków
-czubata łyżka mąki
-jeden ząbek czosnku
-szklanka drobno poszatkowanej kapusty
-4 dymki
-olej
-sól i pieprz
Sos:
-3-4 czerwone cebule
-2 łyżki brązowego cukru
-2 łyżki białego octu winnego
-łyżka maggi

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Odcedzamy je, wyjmujemy czosnek, a ziemniaki ubijamy tłuczkiem na piure. Kapustę zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odcedzamy, powinna być chrupiąca. Dodajemy ją do ziemniaków razem z posiekaną dymką i mąką. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe placki. Smażymy je po 5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
Pokrojone w plasterki cebule i inne składniki sosu wkładamy do rondelka i dusimy na małym ogniu 15-20 minut, mieszając kilkakrotnie. Gorącym sosem polewamy placki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz