Placki z kapustą
przygotowanie- 1 godzinę i 45 minut
dość trudne w przygotowaniu
Składniki:
-75 dag obranych ziemniaków
-czubata łyżka mąki
-jeden ząbek czosnku
-szklanka drobno poszatkowanej kapusty
-4 dymki
-olej
-sól i pieprz
Sos:
-3-4 czerwone cebule
-2 łyżki brązowego cukru
-2 łyżki białego octu winnego
-łyżka maggi
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Odcedzamy je, wyjmujemy czosnek, a ziemniaki ubijamy tłuczkiem na piure. Kapustę zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odcedzamy, powinna być chrupiąca. Dodajemy ją do ziemniaków razem z posiekaną dymką i mąką. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe placki. Smażymy je po 5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Pokrojone w plasterki cebule i inne składniki sosu wkładamy do rondelka i dusimy na małym ogniu 15-20 minut, mieszając kilkakrotnie. Gorącym sosem polewamy placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz