Placki drożdżowe po litewsku
przygotowanie ok 1 godzina i 45 minut, wykonanie dość trudne
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-2 dag drożdży
-półtorej szklanki mleka
-kajzerka
-2 jajka
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. Bułkę moczymy w połowie szklanki mleka. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Przekładamy na lnianą ściereczkę, odciskamy. Wkładamy do miski, zalewamy szklanką bardzo gorącego mleka i mieszamy.Dodajemy żółtka, odciśniętą bułkę, wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po wyrośnięciu mieszamy z pianą ubitą z białek.
Nabieramy łyżką nieduże porcje ciasta, kładziemy je w odstępach, bo placki będą rosły, na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z sosem pieczarkowym lub ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz