To Się Przyda

wtorek, 18 lutego 2014

JAK GOTOWAĆ ZIEMNIAKI W MUNDURKACH?

Jak gotować ziemniaki w mundurkach




Przede wszystkim trzeba kupić odpowiednie ziemniaki, takie które nie rozpadają się w czasie gotowania. Najpopularniejsze u nas odmiany to irys, irga i sokół. One doskonale się nadają.
Wybieramy ziemniaki równej i średniej wielkości, bez plam i uszkodzeń.
Szorujemy je szczotką pod bieżącą wodą. Wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wrzątkiem i solimy.
Gotujemy je 20-30 minut, zależy to od wielkości ziemniaków, na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką.
Odlewamy wodę i od razu wykładamy ziemniaki na półmisek lub zostawiamy na durszlaku.
Obieramy ze skórki, kiedy na tyle ostygną, że będziemy mogli utrzymać je w ręku, nie parząc się.
Jeśli przeznaczamy je na sałatkę, kroimy je gdy całkowicie ostygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz