Sałatka z łososiem i oliwkami
Sałatkę przygotowuje się szybko, w ciągu 20 minut
Składniki na 2 porcje:
-1/2 sałaty lodowej
-kolba czerwonej cykorii
-10 dag wędzonego łososia
-czerwona cebula
-10 czarnych oliwek bez pestek
-100 ml jogurtu naturalnego
-sól i pieprz
-sok z cytryny
-cukier i koperek
Przygotowanie:
Liście sałaty płuczemy i kroimy w szerokie paski. Cykorię myjemy, odcinamy gorzki dłąb i szatkujemy. Łososia kroimy w paski i zwijamy w ruloniki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy na połówki. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Składniki sałatki wkładamy do salaterki, delikatnie mieszamy. Delikatnie polewamy sosem, resztę podajemy w sosjerce. Sałatkę posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz