Możemy podawać je na gorąco z borówkami, żurawiną lub jarzębiną do mięs. Możemy podać jako danie główne na zimno, pokrojone na cienkie plastry. Ja podałam na zimno z gruszką i żurawiną.
Najlepsze są udźce średniej wielkości, z nieuszkodzoną skórą, kupowane na wagę a nie pakowane. Nie powinny być wcześniej mrożone.
Zasada ogólna pieczenia indyka jest taka: na każdy kilogram indyka trzeba przeznaczyć 45-50 minut.
Mięso indycze jest nie tylko smaczne i lekkostrawne, ale ma więcej składników mineralnych i witamin niż kurczak.
Udziec z indyka z nadzieniem po polsku
Przygotowanie mięsa:15 minut, przygotowanie farszu:15 minut, Pieczenie: ok. 80 minut
Składniki na 6-8 porcji:
-2 udźce z indyka
-2 łyżki smalcu
-sól i pieprz
Farsz:
-20 dag wątróbki z indyka lub kurzych
-10 dag rodzynek
-5 dag migdałów
-3 łyżki masła
-2 jajka
-czerstwa bułka
-2-3 łyżki bułki tartej
-pół szklanki mleka
-kieliszek brandy lub winiaku
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-łyżka miodu
Przygotowanie:
-Moczymy rodzynki w brandy, a bułkę w mleku. Zalewamy migdały wrzątkiem. Po do minutach obieramy ze skórki i siekamy. Płuczemy mięso. Usuwamy kości. Rozbijamy tłuczkiem od wewnętrznej strony, nie uszkadzając skóry. Solimy i pieprzymy. Spinamy płaty mięsa szpikulcami lub wykałaczkami, zostawiając otwór na farsz.
-Siekamy wątróbkę. Ucieramy masło z żółtkami, oddajemy odciśniętą bułkę. Ucieramy ją z wątróbką, przyprawami i miodem.Dodajemy rodzynki razem z brandy, posiekane migdały i bułkę tartą. Ubijamy białka na pianę i dokładamy do masy i mieszamy.
Wkładamy farsz do kieszeni z mięsa. Spinamy otwór szpikulcem. Roztapiamy w brytfance smalec. Wkładamy mięso. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200 st . Co 20 minut polewamy sosem z pieczenia. Po godz. odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut, polewając 2 razy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz