Ziemniaki po nelsońsku
Danie jest łatwe w przygotowaniu i przygotowuje się je ok. godziny
Składniki:
-8 ugotowanych na półtwardo dużych ziemniaków
-40 dag pieczarek
-1-2 cebule
-4 małe jajka ugotowane na półtwardo
-po pół szklanki śmietany 22-30 proc. i mleka
-kostka bulionu grzybowego
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni do chwili, aż odparuje z nich sok. Następnie dodajemy oliwę oraz drobno pokrojoną cebulę i wszystko zrumieniamy. Jajka obieramy i kroimy na cząstki. Ziemniaki kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, pieczarki i jajka, znów ziemniaki, posypując każdą warstwę solą i pieprzem.
Zalewamy podgrzanym mlekiem ze śmietaną i kostką bulionową rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut.
Podajemy jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne z ogórkiem lub surówką z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz