To Się Przyda

poniedziałek, 24 lutego 2014

KARTOFLANKA Z ŁOSOSIEM

Kartoflanka to zupa z tradycjami, a zarazem pełna możliwości. Wystarczy dodać do niej wędzonego łososia, aby ukazała nowe modne oblicze.
Zamiast kupować drogiego łososia w jednym kawałku, można kupić łososia sałatkowego, pokrojonego w małe cząstki, który jest dużo tańszy, a równie dobrze nadaje się do kartoflanki.

Kartoflanka z łososiem




Przygotowanie: 15 minut, gotowanie: 25 minut.
Kaloryczność: 170 kcal porcja

Składniki na 6 porcji:

-1,5 kg ziemniaków
-2 cebule
-20 dag wędzonego łososia
-1 duży ząbek czosnku
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-2 kostki rosołowe
-1,5 litra wody
-2 listki laurowe
-pieprz mielony i sól do smaku
-łyżka masła
-200 ml śmietany do zupy
-łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

-Obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w kostkę. Obieramy i siekamy czosnek i cebulę. Kroimy łososia na małe kawałki. Wstawiamy do lodówki. Kroimy natkę pietruszki.
-W rondlu smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek na jasnozłoty kolor. Łyżkę usmażonej cebuli odkładamy. Do reszty dodajemy drugą łyżkę oleju, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i krótko przesmażamy.
-Zalewamy ziemniaki wodą, dodajemy listki laurowe i kostki rosołowe. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Wyjmujemy liście laurowe, lekko studzimy i miksujemy zupę na krem.
-Podgrzewamy, dodajemy świeże masło, większość łososia, śmietanę i mieszamy. Pieprzymy i ewentualnie solimy. W miseczkach, na talerzach dekorujemy kawałkami łososia, odłożoną cebulą i natką pietruszki.


Rada:

Zupy, w których przed gotowaniem przesmażamy warzywa, najlepiej jest gotować w ciężkich garnkach o grubym dnie lub teflonowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz