Tarta serduszko
Składniki:
Ciasto:
-15 dag masła
-1 i 1/3 szklanki mąki
-żółtko i szczypta soli
-szklanki cukru
-szczypta proszku do pieczenia
Krem:
-opakowanie mrożonych truskawek
-galaretka truskawkowa
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtko, sól, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce. Formę na tartę w kształcie serca natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylepiamy ciastem dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 st.
Truskawki rozmrażamy w temperaturze pokojowej na sicie, aby odsączyć sok. Kroimy je na połówki. Galaretkę przygotowujemy w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie.
Ciasto studzimy, ostrożnie zdejmujemy formę, napełniamy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Dekorujemy płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz