To Się Przyda

środa, 26 lutego 2014

PAMPUCHY Z SEREM

Drożdżowe bułeczki gotowane na parze to przysmak naszych babć. Dziś, na szczęście, mamy w sklepach gotowy półprodukt i nie musimy robić drożdżowego ciasta, by cieszyć się delikatnym smakiem.
Dla zaostrzenia smaku potrawy do sosu można dodać 2-3 sardele zwane anchois.

Pampuchy z serem

Przygotowanie: 15 minut, gotowanie: 15 minut
Kaloryczność: 444 kcal jedna porcja



Składniki:

-12 gotowych pampuchów (bułeczki do gotowania na parze)
-6 kwadratowych plastrów sera żółtego o ulubionym smaku, 7 na 7 cm
-2 puszki siekanych pomidorów bez skórki w zalewie
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki siekanej dymki
-3 łyżki oliwy z oliwek
-pół łyżki soku z cytryny
-1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka Vegety lub Jarzynki

Przygotowanie:

- Kroimy ser na trójkąty. Wlewamy wodę do naczynia do gotowania na parze. Układamy bułeczki. Na każdej kładziemy trójkąt sera. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 6 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.
SOS:
-Podsmażamy posiekany czosnek na złoto (krótko). Dodajemy sok z cytryny, cukier, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory w zalewie i Vegetę.
-Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Dodajemy 1 łyżkę dymki i przykrywamy patelnię. Zdejmujemy z ognia.
-Gorący sos wylewamy na półmisek lub talerze.Kładziemy na nim ugotowanie pampuchy z serem. Posypujemy dymką i opr€szamy pieprzem prosto z młynka.


Jeśli nie chcemy, aby sos był zbyt kwaśny, możemy sok z cytryny zastąpić łyżką białego wina. Dodajemy je tak jak cytrynę- po usmażeniu czosnku. To jest konieczne, aby schłodzić minimalnie oliwę przed dodaniem cukru. w przeciwnym razie cukier może się gwałtownie skarmelizować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz