To Się Przyda

środa, 12 lutego 2014

GNOCCHI W SOSIE POMIDOROWO - KURKOWYM

Słowem gnocchi ( wym. niokki ) Włosi nazywają różne rodzaje domowych klusek. Najpopularniejsze z nich są kluski z ciasta ziemniaczanego przypominające nasze kopytka. Są one trochę mniejsze, trochę inaczej uformowane i po ugotowaniu znacznie bardziej miękkie Podaje je się z sosami przed daniem głównym.

Gnocchi w sosie pomidorowo - kurkowym





Składniki:

Kluski:
-50 dag ugotowanych ziemniaków
-2 jajka
-2 łyżki mąki pszennej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
-35 dag pomidorów
-10 dag pomidorów suszonych
-25 dag kurek (mogą być mrożone)
-niepełna szklanka śmietany 30- proc.
-cebula
-2 ząbki czosnku
-łyżka masła
-3 łyżki oliwy
-4 łyżki startego parmezanu
-łyżka pokrojonej świeżej bazylii
-papryczka peperoncino w proszku
-sól

Przygotowanie:

Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy. Zimne piure i pozostałe składniki łączymy, szybko wyrabiamy na jednolite ciasto i kroimy na 4 części. Formujemy 4 wałki o średnicy 1-1,5 cm, kroimy je ukośnie i gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody. Wyjmujemy gdy wypłyną na wierzch.
Podsmażamy na maśle połączonym z oliwą pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, umyte i zblanszowane w osolonym wrzatku kurki, obrane i pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone. Zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu 4-5 minut. Do sosu wkładamy ugotowane gnocchi, doprawiamy solą i peperonicino. Pozostawiamy na małym ogniu 3-4 min i mieszamy.
Posypujemy parmezanem, koperkiem i bazylią.
podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz