To Się Przyda

niedziela, 30 marca 2014

BABKA MARMURKOWA

Baba marmurkowa




Szklanki:

-2 szklanki mąki
-szklanka cukru
-3/4 kostki margaryny
-2 jajka
-1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 procentowej
-2 łyżki ciemnego kakao
-aromat cytrynowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Z żółtek i cukru robimy kogel - mogel. Ucieramy margarynę i cały czas ucierając, dodajemy do niej po łyżce masy jajecznej. Następnie wlewamy śmietanę i wszystko mieszamy z mąką przesianą przez sito i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej aromat cytrynowy.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wlewamy ciemne ciasto, a na wierzch ostrożnie białe. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Dekorujemy dowolną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz