Zapiekanka z serem pleśniowym
Przygotowanie:1 godzinę i 40 minut
Składniki:
-1,25 dag ziemniaków
-15-20 dag sera a niebieską pleśnią
-1,5 szklanki śmietany 22 procent
-5 dag masła
-ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki, oprószamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polewamy śmietaną, posypujemy drobno pokruszonym serem i wiórkami masła.
Zapiekamy pod przykryciem 1 godz i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, żeby ser się lekko zrumienił.
Podajemy jako samodzielne danie z surówką lub do pieczeni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz