To Się Przyda

piątek, 14 marca 2014

ZAPIEKANKA Z SEREM PLEŚNIOWYM

Zapiekanka z serem pleśniowym

Przygotowanie:1 godzinę i 40 minut




Składniki:

-1,25 dag ziemniaków
-15-20 dag sera a niebieską pleśnią
-1,5 szklanki śmietany 22 procent
-5 dag masła
-ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki, oprószamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polewamy śmietaną, posypujemy drobno pokruszonym serem i wiórkami masła.
Zapiekamy pod przykryciem 1 godz i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, żeby ser się lekko zrumienił.
Podajemy jako samodzielne danie z surówką lub do pieczeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz