Przekładaniec
Przygotowanie 90 minut,
Składniki na 4 porcje:
-1 kg ziemniaków
-250 ml śmietany
-pół paczki mrożonego szpinaku w liściach (ok. 20 dag)
-30 dag łososia
-jajko
-łyżka soku z cytryny
-łyżka przyprawy warzywnej
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
-masło do posmarowania formy
-plasterki cytryny i gałązki kopru do dekoracji
Przygotowanie:
-Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dobrze odciskamy. Dodajemy jajko, śmietanę i przyprawy. Dobrze mieszamy.
-Szpinak rozmrażamy na sitku i osączamy z nadmiaru wody. Łososia kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy kolejno: połowę masy ziemniaczanej, połowę szpinaku, plastry łososia, resztę szpinaku i resztę masy ziemniaczanej. Przykrywamy folią aluminiową.
-Wstawiamy do piekarnika nagrzanego o temp. 160 st. Po 45 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy, aż potrawa się przyrumieni.
-Przekładaniec, pokrojony w plastry podajemy z plasterkami cytryny i koperkiem na gorąco lub na zimno.
Danie można wzbogacić, posypując każdą warstwę startym żółtym serem o ostrym smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz