To Się Przyda

niedziela, 16 marca 2014

TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM

Po włosku tagliatelle, a po polsku długie wstążki

Tagliatelle ze szpinakiem




Składniki:

-40 dag długiego makaronu
-15 dag szpinaku
-szalotka lub nieduża cebula
-3 łyżki oliwy
-2 ząbki czosnku
-kilka liści bazylii
-3 łyżki gęstej śmietany
-łyżka przyprawy do zupy
-sól i biały pieprz

Przygotowanie:

Szpinak przebieramy, obcinamy ogonki, płuczemy, blanszujemy, odcedzamy, osączamy i siekamy. Szalotkę kroimy  w kostkę i szklimy na oliwie w sporym rondlu. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Jeśli mamy szpinak mrożony to smażymy aż większa część wody odparuje. Doprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wkładamy ugotowany gorący makaron, mieszamy i natychmiast podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz