Tagliatelle ze szpinakiem
Składniki:
-40 dag długiego makaronu
-15 dag szpinaku
-szalotka lub nieduża cebula
-3 łyżki oliwy
-2 ząbki czosnku
-kilka liści bazylii
-3 łyżki gęstej śmietany
-łyżka przyprawy do zupy
-sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Szpinak przebieramy, obcinamy ogonki, płuczemy, blanszujemy, odcedzamy, osączamy i siekamy. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie w sporym rondlu. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Jeśli mamy szpinak mrożony to smażymy aż większa część wody odparuje. Doprawiamy bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wkładamy ugotowany gorący makaron, mieszamy i natychmiast podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz